My Blog List

Sunday, December 11, 2011

Zilele Eugen Ionescu

Zilele Eugen Ionescu

În perioada 25-27 noiembrie, Societatea culturală Eugen Ionescu, Slatina, fondată în 1992 de regretatul Visi Ghencea şi susţinută financiar de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, a organizat Zilele Eugen Ionescu (Z.E.I.), ediţia a XXI-a, manifestare găzduită, prin bunăvoinţa maestrului Ion Lucian, de Teatrul Excelsior din Bucureşti. Deşi au fost trei zile de manifestări dedicate dramaturgiei lui Eugen Ionescu, nu pot să nu consemnez dezinteresul presei, ba chiar mai mult, absenţa ei cu desăvârşire. Şi nu cred că este cazul să dau vina pe târgul de carte Gaudeamus, care, întâmplător, s-a desfăşurat în aceeaşi perioadă. Senzaţia pe care am avut-o în aceste trei zile a fost aceea că Eugen Ionescu este un dramaturg underground şi extrem de absurd. Un autor tabu, despre care fiica sa Marie France nici măcar n-a auzit. Un autor despre care, câţiva pasionaţi trebuie să vorbească în şoaptă. Prima zi s-a deschis la ora 11.30 cu o conferinţă de presă, urmată de vernisajul expoziţiei Ionesco 3D, caricaturi internaţionale prezentate de Nicolae Ioniţă, grafică semnată de Dan Cioca şi fotografii realizate de fotojurnalistul Sorin Radu. Ziua s-a continuat cu spectacole la Teatrul Podul, prezentate în cadrul Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Absurd Eugène Ionesco. Au fost puse în scenă: Invenţiuni, adaptare după O invenţie mare de I.L. Caragiale, regia Dan Țilea, piesă interpretată de actorii trupei IMAGO, CCS Cluj; Aşteptând, spectacol paraverbal regizat de Mihai Serghei Todor, în interpretarea trupei Compania de Artă STUDIO 24 –– CCS Bucureşti şi Sulamita, text după Alina Neleagă/ Ion Minulescu, regia Edouard Popov, intepretarea trupei De ce ficatul?, CCS Galaţi.
A doua zi a fost dedicată lansării albumelor Eugène Ionesco (Eugen Ionescu) pe scenă, în România, Editura Cheiron, Bucureşti, 2010, Eugen Ionescu, de la Slatina la Paris, album realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, apărut în decembrie 2008 la Slatina, Scriitori români văzuţi de mari graficieni ai lumii. Eugen Ionescu, proiect cultural realizat de Nicolae Ioniţă şi apărut la Muzeul Naţional al Literaturii Române în 2009 şi DVD-ului Z.E.I. 2010, realizat de SCEIS, care cuprinde înregistrările evenimentelor culturale anterioare ale zilelor dedicate lui Eugen Ionescu. Ziua s-a continuat la Teatrul Podul cu spectacolele: Tabloul, de Eugène Ionesco, în regia lui Ştefan Florescu, interpretat de trupa THEATRON –– CCS Craiova, 22 (Douăzecişidoi), spectacol de improvizaţie cu mască, muzică şi mişcare, regia Salahhè, interpretat de actorii teatrului studenţesc THESPIS –– CCS Timişoara şi Poveşti de familie de Bljana Srbljanovic, spectacol de Aurel Luca, jucat de teatrul studenţesc LUDIC –– CCS Iaşi.
A treia zi a început la Teatrul Podul (Casa de cultură a Studenţilor Bucureşti) cu un spectacol prezentat în cadrul Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Absurd Eugène Ionesco, s-a continuat cu un colocviu dedicat temei Ionescu/ Ionesco, unde au conferenţiat regizorii Cătălin Naum, Vasile Nedelecu (Marea Britanie) şi Mihai Lungeanu –– unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Culturale Eugen Ionescu şi iniţiatorul ediţiei din acest an al Z.E.I.-lor. Ca participant al acestor manifestări îi felicit pe membrii SCEIS pentru excelenta organizare şi le doresc La Mulţi Z.E.I! ;)






                                                                                                                                  

No comments:

Post a Comment